Sunday, February 20, 2011

Hogyan tanultunk meg angolul?

Tegyük a szívünkre a kezünket és gondoljuk át: inkább a Czobor-Horlai Angol nyelvkönyv 1.-ből tanultunk meg  angolul vagy  a Pink Floyd és Genesis hallgatásból?


Már nehéz lenne eldönteni, mindenesetre arra biztosan emlékszem, hogy a középfokú nyelvvizsgámon volt egy feleletválasztós teszt ütem, egy mondat "I wish .." szerkezettel, amire csak azért tudtam a jó választ, mert a fejemben le tudtam játszani  Phil Collins I Wish it Would Rain Down valamint a Pink Floyd  Wish You Were Here c. számait, legalábbis a refrént. Akkor azt gondoltam, hogy azért csak így tudom ezt megjegyezni, mert csekély értelmű szőkés kislány vagyok. (Azóta hál'isten tanultam és a bőrömön is tapasztaltam, hogy van a nyelvtanulás és a nyelvelsajátítás.)


Ez arról jutott eszembe, hogy Gaál Julianna angoltanár kollégám és barátnőm ma a Facebook-on rendetlenkedett, ennek közepette kiposztolt egy Pink Floyd számot (is), ezt azoknak a tanítványainak, akik mostanság épp a második típusú feltételes módot tanulják. Ha meghallgatják a számot, akkor akár arra is esélyt kapnak, hogy elsajátítsák :)


Annak idején (egy osztályba jártunk) az, hogy ezekből a számokból sok mindent megtanultunk angolul nem a tanárunkon múlt. Ez a saját tanulásunkhoz tartozott. Én bevallom soha nem hallgattam volna Pink Floydot, ha a Gaál Juli nem lelkesedik annyira érte és akkor nem tudtam volna a nyelvvizsgán pár dolgot és lehet, hogy most könyvelő lennék... Itt eszembe jut a hálózatalapú tanulástól a tanulói autonómiáig mindenféle, de nincs türelmem leírni :)


Nanana azt akarom mondani, hogy egyrészt 


  • a tanulók saját világukban tanuljanak, abból, ami nekik fontos, tetszik, őket veszi körül (mert csak a megszokott ismeretekhez tudjuk kötni az újat)
  • vegyék kézbe valamelyest a saját tanulásukat (mert ők--remélhetőleg--jobban tudják, hogy személyesen ők hogyan tanulnak hatékonyan)
  • ők végezzék a tanulás-munkát (mert a tanulás olyan árucikk, ami annál értékesebb, minél több munkát tesz bele maga a vevő)
  • tanuljanak egymástól (mert az motiválóbb)
....  Akkor mondjuk az lenne, hogy lenne egy csoport. És akkor bele lenne írva a tanmenetbe hogy na most akkor slusszpassz a szenvedő szerkezetet kellene tanulni. És akkor a tanárnő vagy tanárbá azt mondaná a gyerekeknek, hogy itt van a http://batlyrics.com oldal (Nik Peachey blogjában találtam) , ahol könnyen lehet keresni dalszövegekben tartalomra, a szövegeket egy kattintással le lehet fordítani (google) a saját nyelvünkre, és jobb oldalt ott a videó is. És akkor folytatná, hogy az most a házi, hogy ott mindenki keressen olyan zenét, ami neki éppen tetszik, de benne van a szövegében létige+harmadik alak és még azt is lehetne, hogy akkor csináljanak a kisdiákok feladatot abból a dalból. (Pl. cloze tesztet a http://www.oup.com/elt/global/products/ef_teachertools/preint/ oldal segítségével némi kattintgatással és copy paste-tel.)
És akkor nem tudom, remélem jó lenne.

Pl. ha én kisdiák lennék, ezt csinálnám (mert rocker lennék persze):

Cloze:




Fill in the blanks with the following words:


no      cast      the      No      rest      too      seem      would      not      they



Your world does not seem __________(1) fetching 
Nor your way to live your life 
So routine and so honest 
It would __________(2) hurt with some lies 

It is time to cast aside your chains 
Let's hide your fears and let things change 

No cruelty and no hatred 
__________(3) anger, never depressed 
No time for satisfaction 
No time to lay down to __________(4) 

Do not believe __________(5) lie 
The lie that you have been told 
They say it is the truth 
But the truth is sold 

It is time to __________(6) aside your chains 
Let's hide your fears and let things change 

Your world does not __________(7) too fetching 
Nor your way to live your life 
So routine and so honest 
It __________(8) not hurt with some lies 

No cruelty and no hatred 
No anger, never depressed 
__________(9) time for satisfaction 
No time to lay down to rest 

Do not believe the lie 
The lie that you have been told 
__________(10) say it is the truth 
But the truth is sold 






http://batlyrics.com/the_truth_is_sold-lyrics-ablaze_my_sorrow.html


És lefénymásolnám, amikor mindenki megcsinálta lejátszanám a számot ellenőrzésképpen, mindenki utálna, a tanár(nő) meg azt gondolná, hogy 'aztateremburáját', viszont egységnyi idő alatt sokat tanulnék belőle. Azt hiszem. De kapnék egy kisötöst :)

1 comment:

Darren said...

Look, a comment!